Risicovreugde | Leo van de Voort en Rob Fijlstra
Het zijn bijzondere tijden. Er heerst een pandemie en de toekomst is onzeker. Dat eerste is nieuw en nieuws, dat laatste natuurlijk niet. We weten dat eigenlijk ook wel, maar waren het in onze jacht naar maakbaarheid en controleerbaarheid even vergeten.
Dit is de 2e leestip in een serie waarbij we interessante boeken voor het voetlicht brengen.
Strategie en realisatie in onzekere tijden (zoals nu)…
Die onzekerheid is altijd aanwezig, kent geen kansverdeling en is daarom ook niet te verzekeren. De accountant en risicomanager noemen dat een mitigerende maatregel, dat verzekeren.
De essentie van ondernemerschap was en is altijd al geweest dat je om kunt gaan met die onzekerheid. De ondernemer is er zich van bewust dat er geen enkele garantie is voor de continuïteit van de onderneming.
Het enige dat de ondernemer kan doen is zijn rol en positie pakken. Hoe? Door toch een – soort van – plan te maken. Dat geeft focus. En focus geeft rust en ruimte, wat de mogelijkheid weer biedt tot reflectie: af ten toe even stil staan bij waar je mee bezig bent. Dit hoeft trouwens niet exclusief voor de ondernemer te gelden, maar is evengoed relevant voor de manager en medewerker.
Een boek dat in dit kader kan helpen, is Risicovreugde.
Risicovreugde, geschreven door Leo van de Voort en Rob Fijlstra, gaat over leiderschap en waardecreatie. Het gaat over begrijpen van processen in organisaties en risico’s. Het probeert de verbinding te leggen tussen corporate finance en gedrag, tussen moreel kompas en het belang van economische waardecreatie.
Zeker in deze barre tijden zijn dit actuele thema’s!
Zo gaat hoofdstuk 4 over moed. Zoals de auteurs zeggen: ‘moed is nodig waar kennis, kunde en ervaring ontoereikend zijn geworden (zoals nu in veel situaties het geval is). Moed is niet de afwezigheid van angst; het is je angst voelen en tóch uit de comfortzone stappen. Alleen in deze stretchzone openbaren zich nieuwe vergezichten en perspectieven.’ En die hebben we nu meer dan ooit nodig.
Wat we nu vooral niet nodig hebben, zijn de in hoofdstuk 8 treffend beschreven narcistische leiders. Mensen die door hun persoonlijkheid te graag risico nemen, zich te impulsief in het avontuur storten en te instrumenteel – en soms zelfs gewetenloos – met hun medemens omgaan. Een overdosis van narcisme resulteert al snel in destructief gedrag en berokkent de organisatie veel schade. Temeer daar de narcistische leider (als hij of zij onder druk staat) tot het uiterste gaat om zijn of haar status te behouden en dus pretendeert dat de organisatie floreert. Dat is – juist in deze tijd – niet gewenst! Kijk dus uit voor zonnekoningen in organisaties.
En zo staat het boek vol met praktische tips, verrassende invalshoeken, bekende cases en nog veel meer.
Van harte aanbevolen!
Risicovreugde – Leid liever evident gevaarlijk dan ogenschijnlijk veilig door Leo van de Voort en Rob Fijlstra.
Onder andere te koop bij managementboek.nl >>