Weet jij zeker dat je de zaak wilt overnemen?
Brochure Leergang familiebedrijven
Weet jij zeker dat jij de zaak wilt overnemen? Binnen de familie wordt nog al eens verondersteld dat de volgende generatie binnen het familiebedrijf al klaarstaat. Geldt dit voor jou ook en zo ja, hoe pak je dat dan aan?
Wij zien opvolgende generaties bij familiebedrijven worstelen met hun positie, rol en aanpak; een proces dat verloopt met vallen en opstaan. Uiteraard is er niet één juiste manier. Het is een keuze van de individuele opvolger, waarbij iedere gekozen route uitdagingen, risico’s en mogelijkheden kent. Eigen betekenis geven, is daarbij de kern.
“Toen ik als familielid het bedrijf in wilde en ik de vraag stelde: ‘waar staan wij over 5 of 10 jaar?’, bleef het bij de oudere generatie angstvallig stil. Dit terwijl ik graag wilde weten waar wij naar toe zouden werken!”
Als de opvolgende generatie ambitie heeft om in het familiebedrijf te gaan werken, moeten zij een eigen koers kunnen uitstippelen. Zij krijgen hierbij te maken met zichzelf, maar mogelijk ook met verschillende meningen van degenen waarmee moet worden samengewerkt. Vertrouwd worden in de omgang met anderen die een ander belang of inzicht nastreven, geeft een belangrijk inzicht in de eigen focus en het eigen functioneren. Dit op zijn beurt kan bijdragen aan een stevig(er) fundament voor een succesvolle voortzetting van het familiebedrijf op de lange termijn.
Als familielid (een van) de eigenaar(s) worden en in het bedrijf gaan werken, zijn twee verschillende zaken. Hoe bereid jij je hier goed op voor? Er kunnen spanningen tussen familie- en bedrijfsbelangen ontstaan. Echter, spanning is geen ruzie, maar een logisch verschijnsel bij samenwerking tussen familieleden. Om deze spanning zoveel mogelijk in goede banen te leiden, is een tijdige voorbereiding, een gestructureerde aanpak en voldoende aandacht voor de verschillen bepalend.
“Mijn vader en ik trekken 5 tot 10 jaar uit voor een zorgvuldige opvolging. Wij hebben gezamenlijk een doel bepaald en bouwen hiermee verder aan ons bedrijf. Als opvolger krijg ik de ruimte om initiatief en risico’s te nemen. Soms ga je op je bek, maar dat mag ook!.”
In de afgelopen periode kwam in verschillende ontmoetingen diezelfde vraag herhaaldelijk naar boven vanuit de opvolgende generatie. Maar hoe doen anderen dit nu?
Om van elkaar te (laten) leren, hebben IJsselvliet en Saxion de handen in één geslagen. Beide organisaties starten in het najaar de Leergang ‘Aan de slag met de toekomst’. In zes à zeven bijeenkomsten worden verschillende thema’s behandeld, waarmee de opvolgende generatie te maken krijgt.
De leergang is nadrukkelijk bedoeld voor de opvolgende generatie, die onlangs de leiding heeft overgenomen of die dat op korte termijn gaat doen. Op deze wijze sluiten ervaringen goed aan en kunnen deze worden uitgewisseld. Oftewel: het leren van elkaar is essentieel voor deze leergang.
Aan het einde van de leergang hebben deelnemers inzicht in hun ondernemerskwaliteiten, weten ze hoe zij om kunnen gaan met familie en andere stakeholders, hebben ze een start gemaakt met het ontwikkelen van een heldere visie op het eigen familiebedrijf en zijn ze in staat een opvolgingsplan te maken met een plan van aanpak.
Interesse? Jouw vragen en/of aanmelding zie ik graag tegemoet!