Jubileumbijeenkomst: een terugblik
Druk bezocht. Mooie setting. Interessante spreker. Dat waren kenmerken van onze jubileumbijeenkomst ter gelegenheid van ons tienjarig bestaan.
Natuurlijk was het een weerzien van oude en nieuwe bekenden en relaties. Maar ook het geven van inspiratie door de combinatie van de locatie – de Grote of St. Michaelskerk in Zwolle, nu in gebruik als Academiehuis, een mooi voorbeeld van circulariteit, en de keynote speaker in de persoon van Thomas Rau.
Circulariteit, dat is het woord waarmee zijn boodschap kan worden gekenmerkt. De aarde als gesloten systeem waar wij, mensen, te gast zijn.
Er is geen fysieke toename van materie mogelijk, het is wat het is. Mentale groei daarentegen is onuitputtelijk. Anders gezegd, alles is tijdelijk, alleen de gevolgen kunnen permanent zijn.
Het is dus van groot belang bij het nemen van besluiten, ook in uw organisatie, om het effect op de lange termijn, of volgende generaties zo u wilt, nadrukkelijk mee te nemen en af te wegen bij het nemen van besluiten. Een mooi voorbeeld is de klimaatdiscussie. Hebben we ooit meegewogen wat de mogelijk permanente effecten van ons huidige gedrag – het gevolg van genomen beslissingen – zijn op onze kinderen, de kinderen van onze kinderen, enzovoort? Of leven we toch vooral in het hier en nu en hebben we onze blik vooral gericht op de korte termijn?
Het concept, dat u vast wel al bent tegengekomen, met de afkorting “AAS” dat staat voor “As A Service” staat centraal in het denken van Thomas Rau als het gaat om de verhouding tussen klant en leverancier. Van product naar dienst. Van probleem naar oplossing. Van eigendom naar gebruik. Van verbruikt naar gebruikt. Van “designed to fail sometime in the near future” naar “designed to perform as long as possible”. Van “design to be outdated” naar “design to be updated”.
Koopt u een wasmachine of wilt u schone was en betaalt u per wasbeurt een bedrag aan een firma die u de service levert om dat te kunnen doen, bij u thuis? In dat laatste geval heeft de firma baat bij het zo lang mogelijk kunnen leveren van die wasbeurten. De wasmachine en het wasmiddel worden dan middel, geen doel. En vooral die eerste moet dan zo lang mogelijk meegaan, dat is immers het voordeligst voor beide partijen.
U begrijpt, zoals Thomas Rau het noemt, dit vraagt een “systeeminnovatie”. Grote uitdaging daarbij is het nog niet altijd hebben van een goed verdienmodel voor zo’n circulaire oplossing dat voor alle betrokken partijen een win-win situatie oplevert.
Datzelfde geldt overigens voor de overheid. In de opvatting van Thomas Rau zal het systeem fundamenteel kunnen veranderen als er een oplossing wordt gevonden voor het verdienmodel van de overheid. Bijvoorbeeld, wat te doen met inkomsten uit het gebruik van fossiele brandstoffen? Of de btw over de aanschaf van die wasmachine die komt te vervallen?
Kortom, we hebben andere spelregels nodig om te komen tot een toestand die recht doet aan wat en waar wij zijn: gasten op de planeet aarde.
Thomas Rau is alvast begonnen met Madaster[1]. Dit is een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het Madaster platform registreert, ordent, bewaart en ontsluit data met veel aandacht voor veiligheid, privacy en continuïteit.
Het zal geen toeval zijn dat deze tijd van het jaar – Kerstmis en de jaarwisseling – voor velen van ons momenten van bezinning zijn op waar we mee bezig zijn en hoe we ons verhouden tot onze naasten, maar ook tot al diegenen die een belang hebben bij de organisaties die wij besturen of waar wij werken.
Daarbij past goed de oproep van Thomas Rau. Het is ‘materiaal tot nadenken’, zoals Hidde van der Wal van IJsselvliet het samenvatte.
Mocht u daarbij geholpen willen worden, pak het boek Material Matters, of geef u op om mee te doen met onze tweedelige miniworkshop om zelf met het gedachtengoed van Thomas Rau aan de slag te gaan.
Klik hier voor de aftermovie van het event.
[1] https://www.madaster.com/nl