In ruig vaarwater moet je daadkrachtig, en vooral ánders handelen
Ondernemers met tegenwind staren soms als een konijn in de koplampen van het naderende gevaar
Willem Timmers
Ondernemen, besturen en managen in tijden van tegenwind en ruig vaarwater is écht iets anders dan aan het roer zitten in kalmere wateren. Wat eerder goed werkte, is nu niet meer effectief. De bewezen capaciteiten van je mensen komen opeens niet meer uit de verf.
Klinkt bekend?
Je gaat noodgedwongen sturen op incidenten en cashflowmanagement; vaak niet de zaken die de organisatie op de lange termijn ten goede komen. Hoe zorg je ervoor dat dit weer kantelt?
Hoe breng je rust, zodat je weer kunt handelen en besluiten vanuit visie en kansen?
Het begint met (h)erkennen dat je organisatie zich op kwart voor twaalf bevindt.
Je weet dat het niet of minder goed gaat, maar hoeveel tijd en ruimte is er nog? Wanneer krijg ik problemen met de bank of andere financiers?
Is het nog kwart voor twaalf, of eigenlijk al vijf voor twaalf?
Foto: zoom.nl
Je gaat noodgedwongen sturen op cashflowmanagement, vaak niet de zaken die de organisatie op lange termijn ten goede komen
Ik zie vaak dat dit soort vragen leiden tot een zekere verlamming bij roergangers. Ze staren als een konijn in de koplampen van het dreigende gevaar. In mijn ogen wordt er regelmatig veel te lang gewacht om in te grijpen. Wellicht is het de hoop dat de tegen-wind gaat liggen… Of een onterecht vertrouwen in de maatregelen die al wél genomen zijn.
Als we dan wat dieper kijken, dan zien we vaak twee duidelijke patronen in zulke situaties:
- Onjuiste signalering
Het eerste is dat dashboarding – de ordening van cijfers en meetinstrumenten, niet ingericht zijn op de nieuwe situatie. In tijden van crisis heb je andere inzichten en ‘klokjes’ nodig dan in de fase die achter je ligt. Men kijkt dus vaak simpelweg naar de verkeerde richtingaanwijzers. Vervolgens ontbreekt het dan aan expertise en/of capaciteit om dit snel te herordenen.
- Eenzame verantwoordelijkheid
Als tweede zie ik menig ondernemer of directeur een dergelijke situatie ervaren als een eenzame verantwoordelijkheid. Veelal worstelen ook de managers en andere mede-leidinggevenden in de organisatie met deze andere fase.
Er is een gevaar op tunnelvisie, of dat men enkel kan putten uit ervaring en wijze van leidinggeven uit de ‘betere tijden’. Maar met tegenwind werkt dat niet. De kans op irritaties en verwijten neemt toe. Voor je het weet verzwakt het team, terwijl je elkaar juist meer dan ooit nodig hebt…
Omring je met mensen die weten waar de ijsberen zitten, die de rode vlaggen kunnen aanwijzen, en analyses over de ‘onderkant van de ijsberg’.
Deze twee zaken houden elkaar in een greep; het is dan ingewikkeld om jezelf als ondernemer of als gezamenlijke directie aan je eigen haren boven het probleem uit te trekken. Ik weet dat het preken voor eigen parochie is, maar laat je in zulke situaties helpen:
Ploeter niet door tot het vijf voor twaalf is, of misschien zelfs wel te laat.
Heb je het gevoel dat het bij je wegdrijft; omring je dan met mensen die weten waar de ijsbergen zitten, die de rode vlaggen kunnen aanwijzen en die je snel voorzien van probleem-oorzaak-analyses over die onderkant van de ijsberg. Met daarbij een ‘gentle reminder’:
Als de bank vindt dat je deze hulp nodig hebt, dan is je eigen invloed een stuk minder…
IJsselvliet heeft er bewust voor gekozen om de krachten van interim-management en strategisch advies te bundelen.
Enerzijds is er in deze situaties vaak intensieve inzet nodig, van kundige managers die hun handen vies willen maken. Onze pool van IJsselvliet Interim omvat ervaring in alle branches en van finance en operations tot HR.
Anderzijds is er gerichte expertise nodig. Over herstructurering, over verandermanagement, over HR, ga zo maar door… Daar zijn de adviseurs van IJsselvliet Strategie & Realisatie in gespecialiseerd.
Strategie ontwikkel je idealiter in rustige omstandigheden, waarin je kunt denken vanuit kansen en mogelijkheden. Maar strategie is minstens zo belangrijk in zware omstandigheden.
Want strategie is in onze ogen heel pragmatisch; een actieplan dat verwoordt hoe je denkt de doelstellingen te gaan bereiken.
Dat is net zo goed je uitdaging voor de korte termijn.
De klok terugzetten; met de juiste middelen en mensen is het wel degelijk mogelijk om risico’s af te wenden. Dát is waarom ik in dit vak geloof.
Willem Timmers is directeur van IJsselvliet Interim Management.
Zijn opdrachtgevers zijn ondernemers en bedrijven-met-familie in Noord en Midden Nederland, waarbij de toekomst morgen al voor de deur staat. Door de samenwerking tussen Interim & Strategie, creëert IJsselvliet kansen om snel en organisatiebreed koers te zetten.
Strategie, een kwestie van doen.
In contact komen met Willem?
〉 jvyyrzgvzzref@vwffryiyvrg.ay
〉 06 – 36 33 94 86
Gerelateerd nieuws
IJsselvliet implementeert CSRD bij bedrijven
De nieuwe CSRD-richtlijnen van de EU verplichten bedrijven om hun impact het mens en milieu te rapporteren. IJsselvliet begeleidt CSRD-implementatie …
Zit er (valse) muziek in jouw organisatie?
Eric Moen ziet als muziekfanaat veel verbanden met organisaties. Te vaak spelen medewerkers een verschillende melodie, op een ander ritme …
Nieuwe organisatie inrichting bij Collectie Overijssel
Collectie Overijssel is een organisatie die zich bezighoudt met het behouden en bruikbaar maken van (historische) overheidsinformatie en cultureel erfgoed …