Onze versnellingstafel over de korte keten van de Flevose sojaboon was een succes!
Is de foodketen klaar voor verse sojabonen uit Flevolandse Klei?
Die vraag stond centraal bij onze twee versnellingstafel met Rabobank. Daarmee ontstond er verbinding tussen Hollandse sojatelers en potentiële afnemers uit de foodindustrie. Een geweldige middag vol gesprek en inspiratie.
Wij zagen de eiwittransitie in levende lijve.
Wij bundelen de krachten om regionale ondernemers met een circulair initiatief een stap verder te brengen; Vorige week organiseerden we dat rondom Dutch Edamame, de verse gangbare Sojabonen uit Flevose klei. Lokale telers hebben de samenwerking gezocht met Green Organics om het plantaardige alternatief van boontjes binnen een korte keten op het bord van de consument te krijgen.
Daarom gingen we op zoek naar een toekomstbestendige afzetmarkt.
“Plantjes zijn de nieuwe helden”, zo luidt hun motto. “De Nederlandse boon is uiters gezond, wordt lokaal geteeld, en dat allemaal zonder grote uitputting van onze aarde”. Nou, lekker zijn ze in ieder geval. Tijdens de workshop met chef-kok Sharon de Miranda mochten we de bonen proeven in allerlei smaken en gangen. Een geweldige ervaring!
❓ De vraag die ons samenbracht was: Hoe komt deze Nederlandse boon aan een goede afzetmarkt en zorg je voor een effectieve korte keten?
Want de boon is allesbehalve ‘normaal’ in ons kleine landje. Liever worden ze uit Brazilië of Argentinië geïmporteerd, met alle gevolgen voor milieu en maatschappij van dien. Terwijl de Dutch Edamame zo dichtbij op het land staat. Maar hoe komt het plantaardige alternatief zonder omwegen in énze keuken terecht?
Adviseurs Esther Besseling en Hendri Meilink begeleidden dit strategische vraagstuk van Dutch Edamame in aanloop naar deze versnellingstafel, zodat de kernvraag helder op tafel kwam. De tafel werd samen met Rabobank (Wietske Eilander-van Dijk) georganiseerd, waardoor we boordevol inspiratie en ideeën zaten. Hendri noemde de middag telkens een Op1-ervaring, want hij zat samen met Esther het gesprek voor. Akkerbouwer Harry Schreuder presenteerde namens Dutch Edamame de oproep tot samenwerking.
Tafelgasten waren Jeroen Willemsen, Mark Frederiks, Jolinde Hageman-van Dijk, Robert Beks en Henk Slump. Ieder bracht een eigen invalshoek in om de korte keten met vaste afzetmarkt aan het einde te verkennen. We danken jullie voor de inspirerende expertise om dit strategische vraagstuk naar een nieuwe fase te brengen.
Wij kijken met veel plezier uit naar de toekomst van Dutch Edamame. Jan Groen (CEO Green Organics) zegt hierover: “De Edamamé versnellingstafel was top. Een super professionele bespiegeling van buiten onze innercircle. Er liggen zeker ‘haakjes’ richting de toekomst. Dat is precies de bedoeling van een versnellingstafel.”
Gerelateerd nieuws
Hoe krijg je synergie in je strategie? (Column)
“Bij veel strategieën ontbreekt de meest cruciale factor: synergie,” stelt Guus Albracht. “Terwijl een strategie zonder synergie waardeloos is. Een …
Wat heb je nou aan strategie? (slider)
Wat heb je nu aan strategie? Het is een van de meestgestelde vragen door directies. Volgens ons kan je er …
“Onze strategie als totaalleverancier werd direct bevestigd” (Buursema Bouwbedrijf)
Hoe verliep het strategietraject van Buursema Bouwbedrijf? Directeur Wim Idema vertelt erover.