Jubileum in woord en beeld
Op 14 november heeft IJsselvliet Strategie & Realisatie, adviesbureau van Zwolse bodem dat zich richt op middelgrote organisaties in heel Nederland, haar 10-jarig bestaan gevierd. Tijdens een jubileumbijeenkomst met optreden van spreker Thomas Rau, visionair op het gebied van duurzaamheid, wordt met de genodigden teruggeblikt en vooral vooruitgekeken, mede door vertoning van een film gemaakt voor en door IJsselvliet.
‘Het is tijd voor een jubeljaar, een reset van al het bezit’. Passender kan de intro van Thomas Rau niet zijn, gezien het prachtige decor van het Academiehuis de Grote of St.MichaëlsKerk in Zwolle.
Op het 10-jarig jubileum van IJsselvliet neemt hij de gasten mee in een reis door het gedachtegoed van circulariteit. Al snel wordt duidelijk dat dit geen ‘kunstje’ is. Veel van de activiteiten op het vlak van duurzaamheid zijn optimalisaties van dat wat er al is. Circulariteit is volgens Rau een systeeminnovatie. Het past niet bij de huidige verdienmodellen. Het vraagt een andere mindset.
Een belangrijk onderdeel in de realisatie van een circulaire economie is dat macht en verantwoordelijkheid weer bij elkaar gebracht worden. Een voorbeeld uit de architectuurpraktijk van Rau is dat hij bij Philips niet langer lampen kocht, maar licht. Dan blijkt dat Philips lampen kan maken die minder snel kapot gaan en minder energie verbruiken. Dit principe, dat een product ‘as a service’ wordt aangeboden, kan breed worden toegepast. De verantwoordelijkheid voor zorgvuldig beheer van onze schaarse resources ligt dan weer daar waar deze hoort; bij de partij die bij machte is hier verandering in aan te brengen.
De aarde met al haar resources is een gesloten systeem. Er is geen fysieke groei mogelijk, enkel mentale groei. De indianen beoordelen de consequenties van al hun te nemen beslissingen volgens de regel dat de impact positief moet zijn voor de komende zeven generaties. Hoe ver denken wij vooruit? De realiteit is dat al onze tijdelijke verdienmodellen permanente consequenties hebben. De spiegel die Rau de toehoorders voorhoudt, blijkt te inspireren.
Tijdens de borrel worden allerlei vragen nog eens doorgesproken. Zijn we in staat die permanente consequenties te veranderen? Hoe kunnen we gelimiteerde zaken ongelimiteerd faciliteren? Hoe kunnen we alles van waarde weer beschikbaar maken, in plaats van het weg te gooien?
Kortom, een goed bezochte geanimeerde bijeenkomst die alles behalve hetzelfde liet zijn bij de deelnemers door verrassende, nieuwe en inspirerende perspectieven.