In gesprek met oud-collega Anteun Braakman
Het is al weer een half jaar geleden dat Anteun Braakman de overstap maakte van IJsselvliet naar Bredenoord om daar als HR-manager aan de slag te gaan. Tijd om af te spreken om te kijken hoe hem dat is bevallen. Wij zijn benieuwd.
We treffen Anteun samen met Jaap Fluit, directeur Bredenoord, op het hoofdkantoor in Apeldoorn.
Andere kant van de tafel
Anteun zat vanuit zijn functie van adviseur bij IJsselvliet bij meerdere bedrijven, in verschillende omgevingen met andere contexten. Daar ging het vooral om het advies.
Bij Bredenoord is het niet alleen ‘bedenken’ maar ook ‘afmaken’. Dat past nu beter bij hem. Hij wil graag verbinden én wortel kunnen schieten!
Anteun is opgegroeid op de boerderij, een echt familiebedrijf. Zijn hele familie is verder gegaan in de techniek, behalve Anteun. Toch blijft het bloed kruipen waar het niet gaan kan en kan hij zijn passie voor techniek dagelijks inademen als hij door de werkplaats van Bredenoord loopt. Daarom is deze nieuwe baan zo’n mooie stap, de puzzelstukjes vallen op hun plaats.
Gelooft Anteun nog in zijn eigen advisering zoals hij voorheen bij IJsselvliet heeft gegeven aan klanten? Jazeker, hij blijft het relevant vinden om adviseurs in te schakelen. Al is het maar om je eigen aannames te toetsen en om tunnelvisie te voorkomen. Zijn ervaring als adviseur en zijn brede blik zorgt ervoor dat hij ook binnen het MT een waardevolle aanwinst is.
Naast zijn rol binnen het MT heeft hij de focus op HR intern en is hij eindverantwoordelijk voor het nieuwe technische trainingscentrum bij Bredenoord. Dit is speciaal voor technici en voor niet-technici zodat alle medewerkers (nationaal en internationaal) op de hoogte zijn van de werkwijze binnen Bredenoord en de producten en technieken die zij toepassen. Het is een maatwerk aanvulling op het reguliere (externe) technische onderwijs.
Anteun geeft leiding aan 6 personen.
De focus van Anteun en Jaap samen ligt op duurzame inzetbaarheid van medewerkers binnen de gehele organisatie. Naar aanleiding van een recent uitgevoerd onderzoek naar duurzame inzetbaarheid gaan zij met alle collega’s binnen Bredenoord in gesprek en zoeken de verbinding. Dit vraagt veel tijd, maar zij ondervinden dat het de investering meer dan de moeite waard is. De waardering intern is enorm en zij horen nu écht wat er leeft en speelt en wat er nodig is.
Wat zijn de prioriteiten?
Op de vraag wat Anteun’s prioriteiten zijn, zegt hij dat het er drie zijn:
- Eigen huis op orde. De HR-functie binnen Bredenoord verder professionaliseren, in alle opzichten. Past ook bij de verdere ontwikkeling van het bedrijf, zo stelt Anteun.
- Bredenoord als aantrekkelijke werkgever in de arbeidsmarkt zetten en die positie verder uitbouwen. Dit is belangrijk, omdat het werven en behouden van vooral technisch personeel steeds meer aandacht vraagt.
- Talenten binnen Bredenoord verder brengen. Iedereen heeft talenten. Deze ontdekken, ontwikkelen en voor Bredenoord inzetten is de derde prioriteit van Anteun.
Lid van het management team
Naast zijn functie als HR-manager is Anteun ook lid van het management team van Bredenoord. ‘Een bewuste keuze’, zo zegt Jaap Fluit, ‘want de mensen maken bij Bredenoord het verschil.’ ‘En’, zo vult Anteun aan, ‘het helpt mij breder kijken. Binnen het management team zijn er een aantal zogenaamde roadmaps gedefinieerd. Elke roadmap wordt een lid van het management team geleid en is multidisciplinair qua team. Zo kan ik HR bijna vanzelfsprekend koppelen aan de business.’
Zijn er al resultaten te melden?
‘Jazeker’, beamen onze beide gesprekspartners. ‘We hebben onze eerste IOT-engineer aangenomen en, niet in de laatste plaats, er is een in-house technisch trainingscentrum opgezet.’ Beiden zijn van groot belang voor de verdere ontwikkeling van Bredenoord, zo stelt Jaap, die samen met Anteun net een ronde langs alle afdelingen heeft voltooid. Doel was om in gesprek te gaan om te kijken welke issues spelen en hoe die kunnen worden opgelost, nu en naar de toekomst toe.
Ben je al een echte Bredenoorder?
‘Nou’, zegt Anteun, ‘dat heeft tijd nodig. Maar dat ligt niet aan de functie of aan het bedrijf. Dat is altijd zo wanneer je ergens nieuw begint.’ Gaat het lukken? ‘Jazeker’, zo stelt Anteun, ‘er is een goede fit: familiebedrijf, nuchterheid, techniek, mensgericht, uitdagend, gaan voor de beste oplossing. Dat alles met passie voor de techniek. Iedereen is trots op het product! Dat geeft energie’, aldus Anteun.
Jaap heeft alle vertrouwen dat Anteun succesvol zal zijn bij Bredenoord: ‘We doen hier geen ‘trucje’ en dat doet Anteun ook niet.’ Hij vindt dat Anteun past bij de kernwaarden van Bredenoord. De basis voor een prima samenwerking!
Heeft Anteun nog tips voor de IJsselvlieters?
Jazeker. Twee. Houd je leercurve in de gaten. En, betrek mensen bij de strategievorming en uitvoering. Eigenlijk gelden deze twee niet zo zeer specifiek voor IJsselvliet, maar zijn het meer in het algemeen nuttige tips voor elke professional en elke organisatie. Ontwikkeling en betrokkenheid, daar gaat het om, die moet je in de gaten houden.