Regeren is vooruitzien!
Over verbinding, veiligheid en vertrouwen
Ben jij er – als de opvolgende generatie – in de familielijn echt van overtuigd? Dat je, als de overdracht straks plaatsvindt, het stokje ook echt krijgt aangereikt? Dat alles in goede handen is bij jou en dat je er klaar voor bent om de organisatie – het Bedrijf-met-familie – de toekomst in te laveren? En wat verwacht je eigenlijk qua rol en positie van de huidige generatie – jouw (groot)ouder die je graag te vriend houdt- als het zover is?
Jij, als (jonge) ondernemer komt op enig moment in je ‘carrière’ op het punt waarop je als nieuwe generatie het bedrijf, net zoals jouw (groot)ouders, ‘in de schoot geworpen’ krijgt, althans, volgens de buitenwereld. Wat tegelijkertijd gebeurt, is dat de huidige ondernemer – let wel: degene die het bedrijf al jarenlang door dik en dun loodst – er (nog) geen goed beeld bij heeft welke ambities jij als opvolger eigenlijk hebt en of dit matcht met de huidige koers van de organisatie. Tegelijk glijdt de tijd soms als zand door de vingers en komt de datum waarop je op eigen benen gaat staan steeds dichterbij. Dat gegeven proberen wij vroegtijdig in het bewustzijn van zowel de startend als de vertrekkend ondernemer te krijgen. Want: regeren is vooruitzien!
Wat ons betreft, draait de omgang met en tussen de verschillende generaties om de goede samenwerking, de oprechte verbinding en het wederzijds vertrouwen. Dit in een setting van veiligheid, waar het een prachtig proces is om de eventuele samenwerking samen te managen en te stroomlijnen. Gelukkig hebben de meeste ondernemers wanneer zij het stokje overdragen, het vertrouwen dat het met ‘hun’ bedrijf goed zal blijven gaan. Loslaten is de kunst. Wie immers altijd de touwtjes in handen had, de koers uitzette en de beslisregels bepaalde, zet daar niet zomaar even een punt achter. Dat besef is bij beide partijen nodig. Want uit handen geven, is een minstens zo grote uitdaging als er aan gaan staan, klaar om de eigen koers te varen.
Wij zitten regelmatig met beide generaties om tafel om het gesprek aan te gaan over (jo)uw zakelijke toekomst. Om te luisteren en om te leren van elkaar. Om stap voor stap met elkaar te komen tot wederzijds begrip en een heldere toekomstvisie over ieders rol, positie en aanpak. Om elkaar de juiste vragen te stellen, waarbij de strategische visie van beide kanten de kern vormt voor een toekomstbestendige organisatie.
Een veel voorkomend mechanisme is dan om alle vraagstukken synchroon te laten verlopen. Oftewel parallel plannen van zakelijke, eigenaars en familiare zienswijzen van alle betrokkenen. De planning van de organisatie afstemmen met de persoonlijke planningen en ontwikkelingen van een ieder. Op deze wijze zorg je dat de opvolgende generatie er klaar voor is en dat de terugtredende generatie comfort heeft bij het afstappen van het podium.
Wij maken het onbespreekbare bespreekbaar, waarbij harmonie en het streven naar continuïteit de uitgangspunten zijn.
Zie een van onze praktijkvoorbeelden.
Door Hendri Meilink
Gerelateerd nieuws
Wat heb je nou aan strategie? (slider)
Wat heb je nu aan strategie? Het is een van de meestgestelde vragen door directies. Volgens ons kan je er …
“Onze strategie als totaalleverancier werd direct bevestigd” (Buursema Bouwbedrijf)
Hoe verliep het strategietraject van Buursema Bouwbedrijf? Directeur Wim Idema vertelt erover.
Leiderschap. Komt dichtbij hè? 3 tips
3 onmisbare stappen van leiderschap in strategie-realisatie Ik word steeds vaker gebeld over leiderschap. Met name door groeiende bedrijven, waar …